Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Kene Isırıklarıyla İlgili Uyarılar Artıyor

Yaz aylarında Türkiye genelinde artan sıcaklıkla birlikte kene vakalarında önemli bir artış yaşanıyor. Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, kene ısırıklarıyla ilgili uyarılarda bulundu.

2025’te Şimdiye Kadar 7 Bin Vaka, 15 Can Kaybı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) taşıyan kenelerin Türkiye’de ilk kez 2002’de görülmeye başlandığını belirten Ok, 2025 yılı itibarıyla vaka sayısının 7 bine ulaştığını, hayatını kaybeden 15 kişi olduğunu açıkladı. Geçmişten bugüne toplam vaka sayısının 17 bine, can kayıplarının ise 820’ye ulaştığını ifade etti.

Her Kene Tehlikeli Değil, Ama Dikkat Gerekiyor

Kenelerin tamamının KKKA taşıyıcıları olmadığını belirten Mehmet Ok, Türkiye’de yaklaşık 35 tür bulunduğunu, ancak asıl tehlikenin “hyalomma marginatum” adı verilen türden kaynaklandığını vurguladı. Bu kenelerin vücutta 15 gün boyunca fark edilmeden kalabileceğini belirtti.

Sokak Hayvanlarının Toplanması Keneleri Başka Canlılara Yönlendirebilir

Kenelerin kan emerek yaşayan ve çok hızlı çoğalan canlılar olduğunu belirten Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının kenelerin yeni konakçılar aramasına neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle düzenli paraziter mücadele yapılmasının önemine dikkat çekti.

Kenelerden Korunmak İçin Basit Ama Etkili Önlemler

Vatandaşlara açık ve ormanlık alanlarda açık renkli, uzun giysiler giymeleri çağrısında bulunan Ok, dönüşte vücutlarını kontrol etmelerini ve kene tespiti halinde sağlık kuruluşuna başvurmalarını önerdi.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, serinlemek için tercih edilen klimaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Klimalar oda içerisindeki havayı alır, soğutur ve tekrar geri verir. İçerideki aynı hava devridaim olduğu için bir süre sonra o hava kirlenir” dedi.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Trabzon’da halk arasında ‘şifalı su’ olarak bilinen ve ağzı yakan tadıyla dikkat çeken mineralli su kaynaklarına ilgi büyük. Ancak uzmanlar, analiz yapılmadan tüketilen bu suların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Tütün ürünlerinin sadece akciğere değil, baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta zarar verdiğinin söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, baş ve boyun kanserleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.