Türk bilim insanı Deniz Kent, ışıkla antikor ilaçlar ve et üretti

Türk Bilim İnsanı Deniz Kent, Sağlık ve Gıda Sektöründe Devrim Yaratacak Buluşlara İmza Atıyor

Türk bilim insanı Deniz Kent, ABD’de Silikon Vadisi’nde yaptığı opto-genetik çalışmalarıyla ilaç ve et sektöründe yeni bir devrin kapılarını aralıyor. Kent’in Prolific Machines Ar-Ge Laboratuvarı, hücreleri ışıkla kontrol etme yeteneği sayesinde kanserden demansa kadar pek çok hastalığa çare olabilecek antikor ilaçlarının üretimini maliyeti uygun bir şekilde gerçekleştiriyor.

Aynı zamanda, ünlü şeflerin de ilgisini çeken bu yenilikçi teknoloji, ışıkla kontrollü hücrelerden elde edilen yeni et çeşitlerinin yaratılmasını da mümkün kılıyor. Her şefin kendi damak zevkine göre tasarlayabileceği bu yenilikçi etler, hiçbir hayvana ait olmayan benzersiz tatlar sunuyor. Prolific Machines, Time Magazine tarafından 2024’ün en iyi icatları arasında gösterilirken, Bill & Melinda Gates Vakfı’ndan da destek görerek daha kaliteli ve uygun fiyatlı antikorlar üretmek için önemli bir adım atmış durumda.

“Işıklı Hücre Kontrolü, İlaç Üretiminde Devrim Yaratacak”

Deniz Kent’in öncülük ettiği optogenetik çalışmaları, hücrelerin ışığa duyarlı proteinler sentezlemesini sağlıyor. Bu sayede, hücrelerin ışıkla kontrol edilmesiyle daha güvenli ve kimyasal kullanımını azaltarak protein üretimini mümkün kılıyor. Bu sayede ilaçlar daha uygun maliyetlerle üretilebilirken, sağlık sektöründe çığır açacak yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Kent, bu teknolojinin ilerleyen yıllarda dünya genelinde ilaç üretimine yön vereceğini vurguluyor.

“Gerçek Etle Ayırt Edilemeyecek Yeni Et Çeşitleri Geliyor”

Et üretimi konusunda da iddialı olan Türk bilim insanı, ışıkla üretilen etlerin sağlıklı ve besleyici olacağını belirtiyor. Yatırımcılarla paylaştığı Wagyu eti deneyimi, yeni teknolojinin et üretiminde ne gibi olanaklar sunduğunu gözler önüne seriyor. Şeflerin bu teknolojiyi kullanarak kendi tasarladıkları et çeşitlerine ulaşabileceğini belirten Kent, her şefin kendine özgü etler yaratabileceğini söylüyor. Bu durumun lokantacılık sektöründe büyük bir devrime yol açacağını düşünen Kent, Türkiye’de de benzer fabrikalar kurmayı planladığını sözlerine ekliyor.

Related Posts

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Kuantum ışınlanması! Bilimsel devrimin yeni adımı

Bilim dünyası, kuantum ışınlanmasının fiberoptik kablolar üzerinden başarıyla gerçekleştirilmesiyle tarihi bir eşikten geçti. Northwestern Üniversitesi’nden mühendislerin öncülük ettiği bu çığır açan çalışma, bilgiyi anında ve güvenli bir şekilde …

Tesla’nın sürücüsüz taksi uygulaması Teksas’ta başladı

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Üst Yöneticisi (CEO) olduğu otomobil şirketi Tesla, uzun süredir beklenen sürücüsüz taksi uygulamasını Teksas’ın Austin kentinde başlattı.

BMW’den EV çağına yeni soluk: 800 km menzil, ışık hızında şarj

Alman otomotiv devi BMW, elektrikli araç pazarındaki iddiasını yeni nesil iX3 ile güçlendiriyor. Şirketin “Neue Klasse” adını verdiği yepyeni platform üzerine inşa edilen ilk seri üretim model olacak iX3, 2025 IAA Mobility fuarında dünya prömiyerini …

ChatGPT, satrançta Atari’ye yenildi!

OpenAI’nin en yeni modeli olan ChatGPT-4o, Atari Chess karşısında adeta “yerle bir” oldu.

2025 yılının en yenilikçi şirketi belli oldu

Yenilikçi girişimlerin yer aldığı 13 yıldır CNBC tarafından hazırlanan Disruptor 50 listesi açıklandı.