Datça’da sit alanına yapılan 40 kaçak villa için iptal davası açıldı

Kenan GÜRBÜZ

Muğla Datça’da Emecik ile Karaincir Mahallelerinde mahkeme kararı ve imar planı hilafına rağmen kaçak villa yapıldığı iddiaları sonrasında Datça Belediyesi harekete geçmiş ve Belediye ekiplerinin yaptığı kontrollerde; inşaat faaliyetlerine ruhsatsız olarak devam edildiğini tespit edilmişti.

Daha önce mühürlenen kaçak inşaatlara tekrar Belediye ekiplerince mühürlemeler yapılmış ve yapı sahiplerine idari para cezası da uygulanmıştı. Datça’da yaşayan vatandaşlar durumu Muğla Valiliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da bildirmişti.
Kaçak inşaatın yapıldığı bölgede bulunan Karaincir sakinleri kaçak inşaatın durdurulması için açıklama yaparak, şu ifadelere yer vermişti:

“Mahkemenin kararına rağmen kaçak inşaat hala sürüyor. Datça’da görev yapan konuya müdahil olması gereken idarecileri ve kolluk kuvvetlerini göreve çağırıyoruz. Sizlere oy veren ve sizden hukuka saygılı adil hizmet bekleyen halkınızın yanında durun. Bu hukuksuzluğa son verin. Kuvvetlinin hukukunu değil, hukukun kuvvetini sağlayın. Karaincir sakinleri olarak dertliyiz. Kaçak mühürü vurulan bu inşaatlar durmuyor, aksine devam ediyor”

MAHKEME PLANI İPTAL ETMİŞTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylanan Datça’nın Emecik Mahallesi, Kızlanaltı Kesimi (Karaincir Mevkii) 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Plan Hükmü Değişikliğini Muğla 3.İdare Mahkemesi iptal etmişti.

Datça Belediyesi ise Mahkemenin 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Plan Hükmü Değişikliğini Muğla 3.İdare Mahkemesinin iptal etmesi sonrasında, 23 tane bağımsız bölümden oluşan 9 adet yapı ile bir adet istinat duvarına ait yapı ruhsatı belgeleri iptal etmişti. Belediye ekipleri,faaliyet durdurma tutanaklarını inşaat mahalline asarak, su ve elektrik şantiye aboneliklerinin sonlandırılması için MUSKİ ve Datça AYDEM İşletme Şefliği ‘ne bildirim de yapmışlardı.

KAÇAK İNŞAATIN PLANLARININ İPTALİ İÇİN DAVA AÇTIK

Yapılan bu işlemlere rağmen kaçak inşaat çalışmalarının devam etmesi sonrasında Yeni Göreve Gelen Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, kaçak inşaatın planlarının iptali için dava açtıklarını açıklayarak, şunları söyledi:

“Seçim döneminde burada yaşanan kaçak inşaat çalışması sık sık gündeme geldi. Biz bu inşaatla ilgili dava açtık. Mahkeme kararına rağmen devam eden kaçak inşaatın olduğu bölgede bir plan iptali söz konusu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylanan Datça’nın Emecik Mahallesi, Kızlanaltı Kesimi (Karaincir Mevkii) 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Plan Hükmü Değişikliğini Muğla 3.İdare Mahkemesi iptal etti. Yani planı olmayan yere siz proje yapamazsınız. Önceden özel plan. Ankara’dan gitmişler, Özel plan yaptırmışlar aldığı bilgiye göre. Anayasa diyor ki 25 binlik planların dışında plan yapma yetkisi yoktur diyor. Devlet demiş ki bakanlık bir 1/25 plan yaptım ben. Bunun dışında kimse özel plan yapamaz demiş. Ama orada özel plan yapıldığı için biz dava açtık ona. Plan iptali var orada. Yani böyle bir plan yapılamaz. Plan olmayan yere herhangi bir proje yapamazsın. Çıkarsa yıkım kararı verilir. Plan yoktu yani o 25 binlik planların dışında kalmış bir alanda özel plan yaptırarak böyle bir şeye hak kazanma mücadelesiydi o. Şimdi orada mahkeme plan olmadığı için plan iptali yani o projenin iptaline karar verdi. Şu anda öyle duruyor orası”

DATÇA’DA ACİLEN YIKILMASI GEREKEN 650 KAÇAK YAPI VAR

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, kaçak yapıların yıkımına Bodrum’dan başlandığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Muğla Valimizle yakın zamanda denk geldi. Valimiz bize Datça’da kaçak yapıları yıkıp yıkmayacağımızı sordu. Vali beye “İnsanlar Temmuz’da kaçak yapılarla ilgili af çıkacağını söylüyorlar, bu tür dedikodular bizleri sıkıntıya düşürüyor” dedim.

Bence bu imar afları, vergi afları, orman afları anayasaya mutlaka bir madde olarak eklenmesi lazım. Böyle önüne gelenin hükümetin, bakanın değiştirip çıkarabileceği bir şey olmaması lazım. Seni anayasal güvence altına almayan bir kanun. Her kişiye göre, hükümete göre, bakana göre değişmemesi lazım. Yani bugün baktığınız zaman işte önceden bu kadar şey yapılınca bir şey olmaz diyor.

Datça’da ve Muğla Bölgesinde insanlar yine af çıkarırlar diyerek kaçak yapılaşmaya devam ediyorlar. Bu mantık, bu akıl vergi altında da böyle, tarafında da böyle, orman altlarında da böyle. Bence bu anayasal bir hükme dönüşmesi lazım. Bunun mahkemelerin bile karışmaması lazım. Datça’da ekiplerimizin tespitlerine göre acilen yıkılması gerek 650 kaçak yapı var. Bu konuda ilgililerle sürekli istişare halindeyiz”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir