TCMB yoğun gündeme hazırlanıyor: Merkez Bankaları mayısta ekonomiye yön cerecek

Küresel Ekonomide Merkez Bankaları Para Politikalarını Gündeme Alıyor

ABD’nin korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomideki etkisi devam ederken, merkez bankaları son gelişmeler ışığında daha temkinli bir tutum sergiliyor.

Avrupa Birliği ekonomisindeki durgunluk endişeleri ve sanayi üretimindeki düşüş, merkez bankalarının karar alma sürecini zorlaştırıyor. Mayıs ayında Japonya, ABD, İngiltere, Güney Kore ve Avustralya gibi ülkelerin merkez bankalarının para politikaları takip edilecek.

Japonya Merkez Bankası Öncülük Ediyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ), ücret artışları ve enflasyon baskısı sebebiyle sıkılaşma sürecinde önemli rol oynamıştı. Son toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyen banka, ekonomide toparlanma işaretleri gösterdi. BoJ’un mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutacağı ve haziranda artırma yoluna gidebileceği öngörülüyor.

Fed’in Kararları Kritik Olacak

ABD Merkez Bankası (Fed) mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Haziran ayında ise faiz indirimi olasılığı bulunuyor. Yayımlanan Bej Kitap raporuna göre, gümrük vergileri nedeniyle ekonomik görünüm olumsuz etkilenmişti. Fed’in atacağı adımlar diğer merkez bankaları için de belirleyici olacak.

İngiltere Beklenen Faiz İndirimine Doğru

İngiltere Merkez Bankası (BoE) mayıs ayında faiz indirimine gitme ihtimali üzerinde duruyor. Enflasyonun beklentilerin altında kalması BoE’nin gevşeme politikasını güçlendiriyor. Son toplantıda faiz oranlarını sabit tutma kararı alan bankada çoğunluk, politikaların devamından yana görüş bildirdi.

Asya’dan Gelen Kararlar

Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankalarının kararları da piyasaların odak noktasında. Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması beklenirken, Yeni Zelanda’nın benzer bir adım atması öngörülüyor. Güney Kore Merkez Bankası ise henüz net bir açıklama yapmadı.

Dünya Genelindeki Merkez Bankaları ve TCMB Takvimi

Mayıs ayında İsveç, Norveç, Romanya, Macaristan, Polonya ve Çekya gibi ülkelerin merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise nisan ayında faiz artışı yapmıştı ve mayıs ayında bir toplantı gerçekleştirmeyecek. Ancak Başkan Fatih Karahan, Meclis’te sunum yapacak ve 22 Mayıs’ta yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu paylaşacak.

Related Posts

Enerji ithalatı mart ayında arttı

Türkiye’nin mart ayındaki enerji ithalatı yüzde 6,4 artarak 5 milyar 864 milyon 68 bin dolar oldu.

Gram altın alacaklar dikkat! 200 TL’yi aşan kayıp sonrası uyarı geldi: ‘Son derece riskli’

Altın fiyatlarında sert hareketler dikkat çekiyor. Geçen hafta 4 bin 305 TL’yi gören gram altın bu hafta itibarıyla 4 bin 100 TL’nin de altına sarktı. Son 1 haftalık süreçte altında kayıp 200 TL’yi aştı. Son fiyatlamaların ardından elinde altın bulunduran veya almak isteyenler için kritik bir uyarı geldi. Peki fiyatlarda düşüş sürecek mi? Gram altına dair tüm merak edilenler haberin detayında… 

Temu’da fiyatlar arttı: Vergiler yüzde 145’e çıktı

Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ABD’ye gönderilen ürünler için ‘ithalat ücreti’ adı altında yaklaşık yüzde 145 oranında ek maliyet getirmeye başladı.

Özbekistan’da büyüme hedefi

Kazakistan’daki çikolata ve bisküvi fabrikasında 25 yıldır üretim yapan Ülker, Orta Asya’daki varlığını Özbekistan’da kurduğu ticari şirketi pladis Confectionary ile güçlendirdi.

Bakan Şimşek’ten yatırımcılara mesaj: Türkiye pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zamanla yatırımcıların yeniden güçlü makro ekonomik temelleri ve hikayesi olan ülkelere odaklanacaklarını belirterek, “Türkiye bu noktada pozitif olarak ayrışacak ülkelerin başında geliyor.” dedi.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir