Klima kullanımında en sık yapılan 5 yanlış: Siz de yapıyor olabilirsiniz

Klima Kullanımı ve Sağlık İlişkisi

Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte klima kullanımı yaygınlaşıyor. Ancak uzmanlar, klimaların bilinçsiz kullanımının sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, klimaların havayı sürekli dolaştırarak havanın kalitesini bozabileceğini söylüyor. Klimaların sağlık açısından bazı riskler taşıdığını belirten Özlü, klimaların filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi ve bakımının yapılmasının önemine değiniyor. Klimaların odadaki havayı sürekli dolaştırmasının, havanın kirli hale gelmesine ve zararlı gazların birikmesine neden olabileceğini vurguluyor.

‘Filtrelerin Düzenli Olarak Değiştirilmesi Gerekiyor’

Prof. Dr. Özlü, klima fanının doğrudan üzerinize gelmemesi ve fanı yukarıya doğrultmanın faydalı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, odadaki sıcaklığın 21-24 derece arasında olmasının ideal olduğunu söylüyor. Klimaların odada nemlendirme yapması durumunda göz, burun ve ağızda tahrişlere neden olabileceğini belirten Özlü, klimaların bakımının düzenli olarak yapılması gerektiğini vurguluyor.

‘Ani Soğutma Yapılmamalı’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, ani ısı değişimlerinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Isıyı kademeli olarak düşürmenin faydalı olabileceğini söyleyen Özlü, kapalı ortamlardaki hava nedeniyle enfeksiyonların meydana gelebileceğini ve klimanın etkilerini boğazda yanma, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi semptomlarla anlayabileceğimizi belirtiyor.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.

Yazın grip mi olunur demeyin! Yaz gribine dair her şey…

Mevsimsel hastalıklar denince çoğu kişinin aklına kış aylarında görülen grip gelse de, yaz aylarında da benzer belirtilerle seyreden bir hastalık karşımıza çıkıyor: yaz gribi. Sıcak havalara rağmen nezle, boğaz ağrısı, halsizlik ve burun akıntısı gibi semptomlarla ortaya çıkan bu rahatsızlık, özellikle ani ısı değişimleri ve klimalı ortamlarda uzun süre kalma sonucu yaygın hale geliyor.

6 ayda 30 kilo verdi, hikayesi herkese ilham oldu

Ankara’da lise öğrencisi 17 yaşındaki Mahmut Baloğlu 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü. Prof. Dr. Mehmet Boyraz, Türkiye’de her 8-10 çocuktan 1’inin obez olduğunu, her 5 çocuktan 1’inin fazla kilolu olduğunu belirtti.

Şifalı olduğu sanılan ‘acı su’ için uzmanından tüketim uyarısı

Trabzon’da halk arasında ‘şifalı su’ olarak bilinen ve ağzı yakan tadıyla dikkat çeken mineralli su kaynaklarına ilgi büyük. Ancak uzmanlar, analiz yapılmadan tüketilen bu suların sağlık açısından ciddi riskler taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Tütün ürünlerinin sadece akciğere değil, baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta zarar verdiğinin söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, baş ve boyun kanserleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.