CUMA NAMAZI SAATİ İSTANBUL ANKARA İZMİR (İl il cuma namazı vakitleri) | 16 Mayıs cuma namazı kaçta kılınacak, , saat kaçta başlıyor, ne kadar sürer? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat?

“`html

16 Mayıs tarihi, tüm illerde Cuma namazı saatleri için belirlenmiş durumdadır. Camiye giderek ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen Müslümanların bu hafta Cuma namazı saatlerini merak ettikleri görülmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın namaz vakitlerine göre, 16 Mayıs Cuma namazı saatleri İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde farklılık göstermektedir. Ergenlik çağındaki, sağlıklı ve özgür olan Müslüman erkekler için Cuma namazı farz olarak değerlendirilmektedir ve öğle ezanı ile kılınmaktadır. Cuma namazı, iki rekâttan oluşan farzı ile birlikte, farzdan önce dört rekât, farzdan sonra da dört rekât olmak üzere toplamda sekiz rekât sünnet namazı bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli gibi illerin Cuma namazı saatlerini hurriyet.com.tr üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Peki, Cuma namazı saatleri nedir ve ne kadar sürmektedir? İşte, Diyanet’in 16 Mayıs 2025 Cuma namazı vakitleri bilgileri.

16 MAYIS 2025 CUMA NAMAZI SAATİ NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi web sitesi “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” üzerinden yayımlanan bilgilere göre, 16 Mayıs 2025 tarihi için Cuma namazı saatleri aşağıdaki gibidir;

İSTANBUL: 13:05

ANKARA: 12:50

İZMİR: 13:13

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZININ REKATLARI NEDİR?

Cuma namazının farzı, iki rekâttan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra, farzdan önce kılınan dört rekât ve farzdan sonra kılınan dört rekât ile toplamda sekiz rekât sünnet namazı bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre farzdan sonra kılınan sünnet, bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplamda altı rekât olarak belirtilmektedir. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği de ifade edilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI Nİ nasl KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Cuma namazı şu şekilde kılınmaktadır;

Öğle ezanı okunduktan sonra ilk olarak dört rekât sünnet olan Cuma namazı kılınır.

Niyet edilirken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denir.

Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti tarzında kılınır. İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü Besmele çekilir ve her rekâtta Fâtiha ile birlikte zamm-ı süre okunur. İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta ise:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunmaktadır. Ardından, cami içinde ikinci ezan okunurken, İmam hutbe okumak üzere minbere çıkar. Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması ya da konuşması mekruhdur. Hutbe sonunda, İmam dua ederken cemaat sessiz bir şekilde âmin demelidir. Namaz kılarken yasak olan her şey, hutbe dinlenirken de haramdır. Hutbe okunduktan sonra müezzin kamet getirir ve ardından cemaatle birlikte iki rekât Cuma namazının farzı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzına benzer şekilde kılınmaktadır.

Niyet bu şekilde yapılır: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, hazır olan imama uydum.”

Daha sonra dört rekât son sünnet için niyet edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.” Bu sünnetler de ilk sünnet gibi kılınmaktadır. Böylece Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte tamamlanmış olur. Son sünnetten sonra, “zuhr-i ahir” niyetiyle dört rekât daha kılınmaktadır. Bu esnada şöyle niyet edilir:

“Niyet ettim, Allah rızası için, edası üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına.” Eğer bu şekilde niyet edilirse ve Cuma namazı şartlarında bir eksiklik yoksa öğle namazı olarak kabul edilir. Aksi takdirde, en son boşta kalan öğle namazına dahil olur.

Daha sonra, iki rekât vaktin sünneti kılınır. Niyet edilirken: “Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetine” denir. Eğer Cuma namazı sahih olmamışsa, bu on rekât, öğle namazı olarak değerlendirilir. Ardından Âyet-el-kürsi ve diğer tesbihler okunarak dua yapılır.

CUMA NAMAZININ SÜRESİ NE KADARDIR?

Cuma namazı genelde 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Bununla birlikte, namaza gelen kişinin önceki namazları kılıp kılmadığı da Cuma namazının süresini etkileyebilir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik yaşına ulaşmış, sağlıklı, özgür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, özgürlüğü kısıtlananlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanların Cuma namazı kılmakla yükümlü olmadıkları bilinmektedir.

Cuma namazını terk edenlere karşı tehditkâr ifadeler içeren hadisler, Cuma’nın önemini vurgulamak adına vardır ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edecekleri şeklinde bir mesaj taşımaktadır. Resûlullah’tan (s.a.s.) gelen bazı rivayetlerde, “Bazı kimseler ya Cuma namazını terk dejyecekler ya da Allah onların kalplerini mühürleyecektir” buyurulmuştur (Müslim, Cum‘a, 40 [865]); ve “Her kim önemsiz gördüğü için üç Cuma’yı terk ederse, Allah onun kalbini mühürleyecektir” (Ebû Dâvûd, Salât, 209 [1052]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salavât, 93 [1125]).

Bu bağlamda, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılmaktadır. Ancak farzın inkârı veya hafife alınması gibi bir durum söz konusu olmadıkça, Cuma namazını üç sefer terk etmek, kişinin nikâhını geçersiz kılmaz.

“`

Related Posts

Kitap basımı yüzde 31 azaldı, akademik ve inanç konulu kitaplarda artış yaşandı

Kitap basımı yüzde 31 azaldı, akademik ve inanç konulu kitaplarda artış yaşandı

MALATYA BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Malatya’da Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet Bayram Namazı saatleri: Malatya

Malatya bayram namazı saati 2025 Kurban Bayramı sabahı Malatya il genelindeki cami ve mescitlerde bayram namazlarını eda etmek isteyen inanalar tarafından merak edilip araştırılıyor. Bilindiği üzere bayram namazı, güneş doğum saatinden yaklaşık 40 – 50 dakika sonra kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tüm iller için olduğu gibi Malatya için de bayram namazı saati hesaplaması yapılıp kamuoyuyla paylaşıldı. Peki, 2025 Kurban Bayramı Malatya bayram namazı saat kaçta? Diyanet İşleri Başkanlığı verileri doğrultusunda hazırlanan Hürriyet 2025 Kurban Bayram Namazı saatleri sayfası üzerinden merak ettiğiniz tüm illerin bayram namazı vaktini sorgulayabilirsiniz. İşte Malatya bayram namazı saati…

Kurban eti yıkanır mı? Kurban eti ne kadar dinlendirilir, hemen yenir mi ve nasıl saklanır?

Kurban eti yıkanır mı sorusu, her yıl olduğu gibi bu Kurban Bayramının da en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Kurban kesiminin ardından etin üstünde yer alan küçük kıl ve toprak gibi dış etmenleri ortadan kaldırmak isteyen pek çok kişi, Kurban etinin yıkanıp yıkanmadığını sorguluyor. Diğer taraftan Kurban etinin dinlendirilme süresi, hemen tüketilip tüketilmeyeceği ve saklama koşulları da merak edilen husus oluyor. Peki, Kurban eti yıkanır mı? Kurban eti ne kadar dinlendirilir, hemen yenir mi ve nasıl saklanır? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

İmam hatipli şampiyonlar ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı

Kanada’da düzenlenen dünya robot yarışması FIRA Canada 2025’te birinci olan 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine Türkiye Gençlik Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ödül verildi.

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 1 HAZİRAN || Bingöl’de peş peşe depremler! Az önce Deprem mi oldu? En son nerede deprem oldu? Son deprem ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli listesi 1 Haziran Pazar günü hissedilen sarsıntılarla birlikte en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 07.28’de Muğla’da 3.5 büyüklüğünde, saat 12.26’da Bingöl’de 4.4 büyüklüğünde ve saat 12.55’te yine Bingöl’de 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan deprem sonrasında ise gözler “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabına çevrildi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…Yaşanan deprem sonrasında ise gözler “Son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?” sorusunun cevabına çevrildi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

Bayramda hava durumu nasıl olacak? Kurban Bayramında İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve tüm illerin hava durumu bilgileri

Kurban Bayramı hava durumu, milyonlarca vatandaş için kılavuz niteliği taşıyacak. Tatil ve seyahat planlarının haricinde, yağmur ve olağanüstü hava şartlarının mağduriyetini yaşamamak için hava durumu raporunu sorgulayan vatandaşlar, Meteoroloji’nin yayımladığı son bilgileri araştırıyor. Peki, bayramda hava durumu nasıl olacak? İşte, Kurban Bayramında İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve tüm illerin hava durumu bilgileri